Special Garden Design

telefon: 0744-789-461

MENIU NAVIGATIE:

   

« Inapoi la lista de servicii

Aerisire gazon si scarificare gazon

CE ESTE AERISIREA GAZONULUI?

Procesul de aerisire gazon consta din crearea de canale de aer in gazon astfel incat aerul sa poata circula in sol la radacinile gazonului. Aceasta procedura este efectuata cu ajutorul unui utilaj special avand lame ascutite care intra in sol la o adancime intre 0.5 si 2 cm.

De ce trebuie sa aerisim gazonul?

Multi intreaba de ce trebuie efectuat o aerisire de gazon. In timp solul gazonului devine compactat din cauza mai multor factori: sport, plimbare, intrare cu masina, parcare, joaca de copii. Aceasta compactare are efecte negative asupra gazonului: radacinile de gazon nu primesc cantitatea necesara de aer si apa rezultand o crestere redusa a firelor de iarba la inceput, dupa care apar gauri in gazon, unde se vede numai pamant compactat. Nivelul scazut de apa si limitarea circulatiei aerului in sol duce la lipsa de oxigen la radacini si totodata lipsa de nutrienti care ajung la radacina. Pamantul compactat opune o rezistenta radacinii de gazon astfel incat acesta nu poate sa se dezvolte corespunzator si nu ajunge destul de adanc. Acesta duce la sensibilitate mai mare in ceea ce priveste gazonul, deci este expus mai mult stresului.

Exista si alte motive pentru care trebuie sa efectuam aerisire gazon: daca sunt ramasite organice la baza firelor, dar acesta este deja scarificarea gazonului.

Ce beneficii rezulta aerisirea gazonului?

  • nivelul crescut de apa, oxigen si nutrienti
  • dezvoltare imbunatatita ale radacinilor
  • apa ajunge mai adanc in sol
  • ca si rezultat final: un gazon sanatos si frumos

CE INSEAMNA SCARIFICAREA GAZONULUI

Procesul de scarificare gazon inseamna evacuarea resturilor organice - in majoritate ramasite de fire de gazon in urma tunsului - si muschilor aparute la suprafata solului la baza gazonului.

De ce trebuie sa scarificam gazonul

In urma tunsului periodice al gazonului ramasite organice formeaza un strat la baza firelor intre sol si gazon. Aceasta acumulare este un proces natural si se compune din fire, radacini moarte si altele.

Un strat foarte subtire este benefic gazonului pentru ca tine umezala la sol si nu lasa sa se evapore. Dar cand acest strat devine mai gros starea de sanatate a gazonului incepe sa deterioreze. Astfel apa nu mai trece de acest strat si se evapora inainte sa ajunga in sol. In cel mai rau caz nici aerul nu mai ajunge la sol si se putrezeste, se formeaza mucegai care omoara firele de iarba.

Cand este recomandat aerisirea si scarificarea gazonului?

Sunt doua momente cheie cand o scarificare gazon ar trebui efectuata: primavara si toamna devreme. Totusi este important sa monitorizam starea gazonului si daca este nevoie atunci sa efectuam o scarificare.

Ce beneficii are gazonul in urma procedurii de scarificare?

  • ajuta solul sa absorbe apa necesara
  • scoate ramasitele organice din gazon
  • previne formarea de muchegai la baza gazonului
  • Gazonul o sa fie mai frumos deoarece nu o sa mai contina resurile organice de culoare galbena la baza firelor

Cele doua procese: ceea de aerisire gazon si scarificare gazon de multe ori se pot efectua cu acelasi utilaj, avand lame multifunctionale.

Aerisire gazon - scarificare gazon Aerisire gazon - scarificare gazon Aerisire gazon - scarificare gazon
Daca aveti gazon in judetul Mures de orice marime fie acela gazon la casa particulara de suprafata mica sau teren de sport, suntem la dispozitia Dumneavoastra.
 


 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 


 
 
 

 

 

 

© Copyright Special Garden Design 2009-2013

Site dezvoltat de Resolution Studio